sobota, 6. oktober 2012

Nostalgija po starih časih

Okoli hišice imamo stare jablane. Čudovito jih je gledati, ko so spomladi vse v cvetju, sedaj jeseni pa uživamo v njihovih plodovih. Žal pa so jabolčka zaradi letošnje suše zelo miniaturna, suha, vendar vseeno aromatična. Zato sem se odločila, da se prvič v življenju podam v izdelavo jabolčnih krhljev in zadnji mesec prav lepo diši pri nas.

Dva res velika glaža sem že napolnila in prvi je dobil tudi svoje pokrivalo. Jabolko je nakrižkano z miniaturnimi križki, njegov načrt pa lahko najdete na blogu The split stitch.V Kilometru sem se kar težko odločila, katero blago za vezenje izbrati, saj imajo kar nekaj različic.



Me je pa izdelava tega pokrivala ponesla nazaj v čase, ko so imele naše babice polno takih malenkosti po hiši. Ročno sešitih in izvezenih. Umetnij, ki so domovom dali dušo, toplino. Sprašujem se, kje so končali vsi ti izdelki. Škoda, ker takrat še nisem znala tega toliko ceniti.

So me pa vse te vonjave ponesle nazaj v čas, ko je moja babica delala najboljši ribezov sok, ki smo ga otroci tako radi pili celo zimo. Še sedaj se spomnim tistih steklenic, okusa. Tako živi so. Ali tudi vas kakšni vonji, okusi ali izdelki ponesejo nazaj, nazaj?

Bodite lepo in želim vam, da vam kakšen droben skrit spomin pogreje dušo.

Maja


9 komentarjev:

  1. Mmmm, do sem omamno diši. Pridna. Predstavljam si, da boste krhlje jedli v mrzlih zimskih dneh, ko boste na toplem v prijetnem domu.
    Takšne babičine mojstrovine se najdejo na kakšnih bolšjih sejmih. Ko sem bila pred kakšnim mesecem na enem takšnem, je bilo kar nekaj lepih stvari iz bližnje ali daljne preteklosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepo, domači krhlji, pa še v tako čudoviti embalaži,...superca.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako lepo in domače! Ja, tudi mene kakšni okusi, vonji ponesejo v zgodovino... in mi je tako lepo...

    OdgovoriIzbriši
  4. Kar zadišalo je po časih naših babic. Kako lepo si tole naredila. Tudi jaz se večkrat vprašam kam so izginili vsi ti babičini krasni kosi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam sreču da moja mama i baka u svojim ormarima još čuvaju to ručno rađeno blago, stolnjake, lanene ručnike, izvezane ukrase za zid. I kada me uhvati izvadim to sve iz ormara i divim se radu u koji je upletena ljubav i vrijeme uz petrolejku mojih prabaka i bake. Hvala ti što si me na to podsjetila!

    OdgovoriIzbriši
  6. Res lepo ti je tole uspelo. Vonj gobove juhe pa mene spomni na mojo staro mamo. In tudi nabiranje gob.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jaz se od kulinaričnih dobrot še najbolj spomnim kutinove marmelade. Enkrat smo dobili kutine, mami in stara mama sta skuhali marmelado, ki je, seveda, prehitro pošla. Stokrat sem šla špajzo prebrskat, če se le kje slučajno še skriva kakšen kozarec... (pa se ni)

    OdgovoriIzbriši
  8. mmm spomini na čase, ki jih več ni...

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker si si vzela čas!

Še več idej za ustvarjanje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...