nedelja, 25. avgust 2013

S kreativnostjo nad mačje iztrebke

To je zagotovo najbolj čuden naslov, kar sem jih kdaj zapisala na svojem blogu. Vendar pove vse.

Zgodba se je začela spomladi, ko sem si postavila zeliščni vrt. Tik ob hiši, tako da samo odprem okenska vrata, sem vkopala nizko leseno ograjco, zapolnila prostor s posebno prstjo za zališča ter zasadila meto, ognjič, žajbelj, drobnjak, rožmarin, origano in baziliko. Ker pa so bile rastline še majhne, je bilo med njimi veliko praznega prostora. Sosedove poldivje mačke (veliko njih ...) so bile nad novostjo navdušene in so se se solidarno odločile, da je to najboljši prostor za opravljanje njihove potrebe ...


In tako se je začel moj "boj" z njimi. Moram povedati, da imam rada muce in pri nas dobijo tudi marsikateri priboljšek. Rada jih opazujem, kako znajo lenariti, kako se igrajo po vrtu. Vse super in fajn, samo stranišče so si pa res narobe izbrale. Začela sem iskati rešitve in od spomladi do sedaj smo preizkusili:

1. Veje, ki so ostale od obrezovanja jablane smo položili na neporaščeno zemljo - je dobro delovalo, dokler niso ovenele, ni mi pa izgledalo lepo.

2. V zemljo smo vkopali plastenke z vodo, ki naj bi mucam simbolizirala pitno vodo - nekaj časa je izgledalo, kot da zadeva v resnici deluje, potem, pa so se muce navadile in učinek je popustil.


3. Na dele zemlje, ki so ostali še bolj slabo poraščeni, sem postavila večje kamne ter na dva večja kamna postavila posodico z vodo in priboljški v upanju, da mačke ne opravljajo svoje potrebe tam, kjer jejo. Zaenkrat deluje in končno tudi  lepo izgleda. Na enega od večjih kamnov se je celo vselil skrivnostni palček, ki si je postavil leseno hišico iz odpadnih kosov lesa na vrtu. Nekje v kotu se skriva tudi majhna žabica. Muce se s postrežbo strinjajo in je dobro obiskana. :)


Sedaj res držim pesti, da zadeva deluje in da se vrt hitro zaraste. Če pa ima še kdo kakšno dobro idejo, kako se lotiti tega izziva na prijazen način do muc in narave, bom zelo, zelo vesela vsake nove ideje.

Hvala!

Lepo se imejte in naj vas kreativnost preseneti tudi na nepričakovanih mestih.

Maja

16 komentarjev:

 1. Res lepo izgleda,držim pesti,pa še za muce je lepo poskrbljeno.Hvala!

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimiva pogruntavščina :) Pa še lepo zgleda :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Kako super rešitev! Res upam, da bo delovalo, ker te mačje wc-lokacije znajo biti res neprijetne.

  OdgovoriIzbriši
 4. Baje, da pomaga, če zasadiš rastline, ki mucam smrdijo - rutica, korenikasta krvomočnica, mrtva kopriva Coleus Canin, nekateri po prsti posipajo poper.
  Tisti del vrta, za katerega želiš, da ga muce obiskujejo pa lahko zasadiš z rastlinami, ki jim dišijo - baldrijan, ciperus (vodna palma), trava ostrica (mačja trava), meta, timijan, kadulja, žitna stebla (oves, pšenica,…), peteršilj ...
  Pa srečno! ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala za odličen nasvet! Bom zagotovo poskusila.

   Izbriši
 5. Enkraten zeliščni vrtiček imaš in upam, da bo ta rešitev delovala.

  OdgovoriIzbriši
 6. Ja, podobne probleme imamo mi, ampak letos je bilo nekoliko bolje. Predvsem smo imeli najvec tezav prav dokler se jim je nastavil kaksen priboljsek. To smo povsem opustili, ker so vse manj zacele zahajat k nam. In zdaj jih veckrat prav nazenemo z vrta, ce jih vidimo. Enostavno drugace ne gre, ker na koncu koncev nas vrt ni za njih, saj imajo svoje domove. Drugace pa si se lepo znasla s kamenjem in to pihano hisico.

  OdgovoriIzbriši
 7. Tudi pri nas so sosedove muce redne obiskovalke. V mojih časih ko sem še sama imela muco in živela doma sem bila navajena, da si muca zakoplje svoj iztrebek. Opažam, da so se novodobne mačkonke tudi tega odvadile. Je pa res, da rade opravljajo potrebo izven svojega doma, torej pri sosedu. Mi smo poplavo drekcev rešili s kužkom. Očitno so začutile njegov vonj in precej redkeje prihajajo k nam na obisk :)

  Všeč mi je tvoja ideja in palčkovo domovanje. :)

  OdgovoriIzbriši
 8. Tudi pri nas so sosedove muce redne obiskovalke. V mojih časih ko sem še sama imela muco in živela doma sem bila navajena, da si muca zakoplje svoj iztrebek. Opažam, da so se novodobne mačkonke tudi tega odvadile. Je pa res, da rade opravljajo potrebo izven svojega doma, torej pri sosedu. Mi smo poplavo drekcev rešili s kužkom. Očitno so začutile njegov vonj in precej redkeje prihajajo k nam na obisk :)

  Všeč mi je tvoja ideja in palčkovo domovanje. :)

  OdgovoriIzbriši
 9. Oh, ja.. sosedove mačke.. pri nas jim je na srečo bolj všeč vrt na sosednji njivi, je vse odprto, redko obiskano.. Upam, da ti je uspelo. Sicer pa kreativno k preskušanju novih rešitev :)

  OdgovoriIzbriši
 10. Sem se prav nasmejala. Hvala za idejo, imam tudi jaz eno sosedovo, ki se ji zdi super to opravljati pri nas pod vrtno senco. :(

  OdgovoriIzbriši
 11. :-) Držim pesti, da se čimprej zaraste in bodo palčki uživali v hišici skupaj z zelišči :-)

  OdgovoriIzbriši
 12. Zelo kreativna rešitev :)

  A so sicer te mačke kastrirane in sterilizirane? (Za sterilizacijo je težko kar "na oko" preveriti, če je maček kastriran se pa vidi). Ker če niso, bo imelo tole hranjenje hitro neprijetne posledice: mačke bodo prej ali slej kotile, pripeljale na hrano še tamale, vse te živali pa se bodo zadrževale na vašem vrtu ... ne da bi bilo vaše hranjenje krivo za to, kriva bo neodgovorna oskrba njihovih prvotnih lastnikov, ampak probleme boste imeli pa vi.

  Potipajte pri sosedih glede tega in če trdijo, da mačke niso njihove, se čimprej obrnite na pristojno zavetišče in društvo, da vam pomagajo z odlovom, sterilizacijo, kastracijo in vrnitvijo v okolje še preden kolonija zraste do velikih razsežnosti. Tako oskrbljeni mački tudi ne bodo markirali po grmovju in hiši, ne bodo tulili pod okni sredi noči, ko je čas gonitve ...

  Kar se mene tiče je pa to še en razlog, zakaj je treba lastniške mačke imeti pod nadzorom: zakaj bi morali moji sosedje prenašati, da jim moja mačka prekopava gredo z zelišči? :/

  OdgovoriIzbriši
 13. Najprej res iskrena hala za vse vaše komentarje. Ste mi dale veliko misliti. :)

  Žal je tako, da smo na novo priseljeni in oboji sosedje imajo preveč mačk, ki seveda niso sterilizirane, pogovor o tem pa bi bil z njimi povsem nesmiseln. Mačke so na naši parceli kraljevale leta preden smo prišli mi in imajo teren za svoj - tako kot tudi sami sosedje ...

  Sicer je moj vrt sedaj res na varnem, smo pa že skoraj posvojili enega od mladičkov, ki ni ravno v najboljšem stanju, otroci pa so se nanj že navezali. Jaz in mož sva sicer velika ljubitelja mačk in oba prihajava iz "mačje" družine, a pri meni se je pojavila z leti alergija na mačjo dlako ... Tako da, no bomo videli. ;)

  OdgovoriIzbriši

Hvala, ker si si vzela čas!

Še več idej za ustvarjanje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...