ponedeljek, 11. april 2016

Filc – akrilni ali volneni, odličen material za začetnike v šivanju

Že nekaj časa nisem sodelovala v Craftalnici, čeprav vanjo vedno rada pokukam, saj v njej pogosto najdem navdih za kakšen svoj izdelek ali njegov detajl. Izziv tega teden me je pošteno zamikal in tako je čez vikend nastal majhen ptiček, broška. Narejen je iz volnenega filca, perlic, malo vezenja, kvačkanja in šivanja, pa tudi kovinska žička se najde vmes. Ptiček veselo kliče tople sončne pomladne dneve, in bo vesela popestritev tako na oblačilih, torbici, šalu, ali pa kar doma na dnevni zavesi. Ja, pri meni jih najdete marsikje. ;)


S filcem sem vedno rada ustvarjala. Blago se ne para, ne cefra, je prijetno mehko na otip. Do pred kratkim sem uporabljala samo akrilni filc.

Akrilni filc
Je relativno poceni in odličen material za učenje šivanja, tudi najmlajših. Dobi se v številnih veselih pisanih barvah. Z mojima fantoma smo na primer ustvarili prstne lutke, etui za telefon, okrasne božične nogavičke … Njegova edina slaba lastnost je, da ni pralen. No, kakšno pranje ali dve že preživi, to lahko povem iz izkušenj, a material postane cufast, ne več tako lep, kot je bil. Prav zaradi tega minusa, sem si že dalj časa želela, da bi preizkusila tudi volneni filc.

Konec lanskega leta je padla odločitev in iz UK-ja sem naročila volneni filc, da preverim iz prve roke, ali je vreden nekoliko višje cene. Moram reči, da mi je zelo všeč. Na otip je mehkejši od akrilnega in bolj kompakten, šivanje z njim je res prijetno. Njegova največja prednost pa je ta, da je pralen. Pa še ena razlika je med njima, kar sem izvedela šele pred kratkim. Volneni filc ne gori, akrilni pa prav pošteno. Ker pa je cenovno volneni filc dražji od akrilnega, bom z otroki še vedno ustvarjala s slednjim, za svoje izdelke pa bom raje uporabila volnenega, da bodo izdelki tudi s časom in uporabo ostali tako lepi kot prvi dan.

Upam, da vam kakšna moja izkušnja s filcem pride prav. Ptička prijavljam na izziv na Craftalnici, vam pa želim čudovito pomlad in veliko svežih ustvarjalnih idej,

Maja



10 komentarjev:

  1. Krasen priček :-)) Lepo si ga naredila in mu naštikala lepo perut.
    Vesela sem, ker ustvarjaš z nami v izzivu CRAFT-alnice ... Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo cart ptiček in hvala, da z nami deliš svoje izkušnje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo lepa broška, ki kar kliče po tem, da jo pripneš in veselo zakorakaš v lep pomladni dan. Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakšen prisrčen ptiček in okrasek je res primeren za različne stvari. Tudi na zavese, kot pišeš.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ii, kako čudovit in ljubek ptiček. Krasna broška. Pa hvala za poučne besede o filcu. Tudi tebi čudovito ustvarjalno pomlad.

    OdgovoriIzbriši
  6. Lepo! Vidim, da obvladaš vezenje in material. Sem pogledala tudi tvoj profil in videla tudi čudovite slončke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Iii, kako je pa tole cotkano, ljubko...hvala, ker deliš z nami v CRAFT-alnici, LP:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasno broško si ustvarila. Nekaj posebnega.
    Hvala, da ustvarjaš z nami v CRAFT-alnici. Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala vam za tako spodbudne komentarje, lepo je ustvarjati z vami.:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker si si vzela čas!

Še več idej za ustvarjanje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...