nedelja, 17. april 2011

Jagodna torta samo zame

Pred pol leta sem ugotovila vzrok mojih tegob - alergija na mleko. Nisem si mislila, da se mi to lahko zgodi pri mojih letih. Adijo kravje mleko, smetana, jogurti, siri, skuta, maslo, ... Prehrano sem morala pošteno prilagoditi, a me sedaj to ne moti več dosti. Problem nastane le, kadar gremo jest ven, ali pa smo povabljeni na kakšno zabavo, rojstni dan.

Ker sem po naravi zelooo sladkosnedna, se mi vedno kolca, ko lahko samo gledam druge, kako se skladkajo s torticami. Zato sem se odločila, da si za rojstni dan podarim torto, ki jo bom lahko jedla.


Testo ni bilo problem. Nadev sem naredila iz svežih jagod in vanilijevega pudinga na ovsenem mleku. Okrasila sem jo s sojino smetano, svežimi jagodami in mandljevimi lističi. Glede na eksperiment sem bila z rezultatom prav zadovoljna in tudi gostje se niso prav nič pritoževali. Ne vem, če bi sploh opazili nadomestke, če bi ne vedeli. Le podstavek bi lahko lepši izbrala, vem.

Rojstni dan je bil tako res čisto pravi in jedla sem lahko vse :)
Ste tudi ve kaj sladkosnedne?

Sladkosneda Maja

16 komentarjev:

  1. Drago Maja sretan ti rođendan!
    Torta izgleda jako ukusno i lijepo, rado bih jedan komadić:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ojej, alergija na mleko? to bi pa mene pošteno vrglo, saj obožujem jogurte, mleko, sirčke.
    Upam, da alergija izzveni, kot je prišla.
    Tortica izgleda pa prav dobro :)
    Vse najboljše.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo sladkosneda... jaz pa ne smem jesti glutena, ki je v veliki večini moke...pa se da tudi vse nadomestiti. Tudi hči je imela alergijo na mleko, tako da vem, da je kar veliko omejitev - sploh tistih skritih alergenov je veliko povsod - si človek sploh ne misli, kam vse dajejo beljakovine mleka (kruhi, salame, celo margarina...). Ampak je res, da se človek vsega navadi. In tako je nastala tudi tvoja lepa tortica. Vse najboljše!

    OdgovoriIzbriši
  4. Rođendan sa ovim divnim brojem zaslužuje ovako dobru tortu :)). Sve najlepše ti želim :))).

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa še kako sem sladkosneda. Najraje seveda pojem kaj takega domačega ... in tudi mene nadomestki ne bi prav nič motili. Tvoja tortica izgleda fantastično! Je pa tudi mene kar malo zmrazilo, ko sem slišala, da alergija na mleko kar tako iznenada (sem ljubiteljica mlečnih izdelkov).
    Vse najboljše ti želim!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Se mi zdi, da je vedno več ljudi, alergičnih na tisoč in eno stvar. Mora biti hudo, dokler tega ne sprejmeš in prilagodiš prehrano ali odstraniš, kar povzroča alergijo.
    Čudovita torta in vse najboljše! Si me dohitela :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Vse najboljše! Torta zgleda prav sočno in podstavku tudi čisto nič ne manjka. ;)
    Kar se tiče alergij, je po mojih izkušnjah še najbolj zoprno to, ko te nekdo noče razumet, da ne smeš poskusit določene hrane in da se ne špilaš izbirčneža. Sam se že navadiš, če bolezen ni prehuda ( da ne smeš iz hiše, da padaš v šok,...) in lahko večinoma normalno funkcioniraš.

    OdgovoriIzbriši
  8. To si pa povsem prav naredila in verjamem, da je bilo prav tako dobro. Te alergije so čedalje hujše in res zanimivo, da se pojavijo kot z jasnega. Sladkosnedna sem tudi jaz, vendar ne v velikih količinah in na obdobja.

    OdgovoriIzbriši
  9. Najprej - vse najboljše! Tortica pa je takšna, da bi jo jaz kar en košček. Se mi ravno sladkega lušta. Na take malenkosti kot je podstavek pa se sama po navadi ne oziram. Važna je vsebina. Sicer pa zelena podlaga jagodam prav paše.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično si si to uredila. Mene je prav tako na stara leta presenetila alergija na mlečne maščobe oz. nefermentirane oblike mleka - to pomeni, da mleka, smetane, skute ne smem, jogurt pa npr. lahko. Poleg tega sem po novem občutljiva na zrele sire in čokolado - oboje mi povzroči migreno. Jupijaj, kajne?

    OdgovoriIzbriši
  11. Vse najboljše! Prekrasna tortica in ja sem zelo, zelo sladkosneda :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Maja, en velik objem in vse naaaj naj, naj ti kilometri ustvarjanja pomenijo en sam užitek in zadovoljstvo.

    hehe... tudi ovčka? :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Čestitke za rojstni dan! In odlična torta, LP:)

    OdgovoriIzbriši
  14. vse naj naj...
    Lepo, da si se za RD razveselila s torto, slastno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Vse najboljše, Maja! Torta je krasna in super, da te alergija ni odvrnila od sladkanja.
    Tudi jaz sem sladkosneda... - no, prevladuje čokolada (oz. vse, kar je kakavasto), ki edina najbolj zaleže, ko se mi zahoče 'cukra'.
    Tudi jaz imam alergijo, prenesem le jogurt (v zmernih količinah), mi pa tudi sojine zadeve najbolj ne sedejo (jih tudi ne smem preveč), tako da je včasih prav za stokat. Pa še kup drugih alergij se še najde pri meni. Se pa strinjam s Sašo, da je največkrat problem, ker si eni mislijo, da si razvajen do konca in potem smo vsi slabe volje. Doma se pa da preživet...

    OdgovoriIzbriši
  16. a ti si tudi ena izmed tistih ki si mora torto sama spečt??? VSE NAJBOLJŠE ZA ZAMUDO.

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker si si vzela čas!

Še več idej za ustvarjanje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...