ponedeljek, 3. avgust 2009

Ste za?

Na Tanjinem blogu se je razvila zanimiva debata o tem, kako imamo vse podoben problem.


"Res huda ideja, TO bi lahko uporabila! Na katerem blogu sem že to videla?"


Na številnih ustvarjalnih blogih pogosto vidim kaj, kar mi je všeč, kaj, kar prebudi mojo kreativnost in porodi nove ideje. Ni nujno, da takoj ko to prvič vidim, včasih ostane nekje v podzavesti in se ob ustvarjanju kakšnega izdelka čez tedne ali mesece spomnim nanj. Potem brskam po linkih, če sem si to shranila. Izkaže se, da si ga pogosto ne. Nato se lotim iskanja po tistih blogih, kjer se mi zdi, da bi to lahko bilo in z veliko vztrajnosti ponavadi najdem, včasih pa tudi ne. Pomagam si tudi z Google iskalnikom, a mi pogosto vrže preveč balasta, da bi v njem našla kar iščem. Zveni znano?

Že pred časom sem prišla do ideje in zgoraj omenjena debata me je spodbudila, da vam jo predstavim. Pa povejte, kaj si mislite o njej.


Naša skupna beležka dobrih ustvarjalnih idej


Si predstavljate, da bi obstajala spletna stran, kjer bi bile zbrane najboljše objave iz ustvarjalnih blogov, predstavljene z naslovom, kratkim tekstom in sliko ter linkom na ustrezen blog. Zraven bi lahko vsak označil, kako zelo vešeč ali ne mu objava je, pustil bi lahko tudi komentar.

Objave bi bile organizirane po področjih in podpodročjih. Znotraj področja NAKIT, bi lahko iskali med UHANI, VERIŽICAMI, ZAPESTNICAMI in potem znotraj VERIŽIC npr. še naprej med materiali, uporabljenimi za izdelavo verižice: ŽICA, FIMO, PERLE, SWAROVSKI... Samo kot možen primer.

Po objavah bi iskali tudi z iskalnikom. Vpisali bi ključne besede in dobili objave, ki te ključne besede vsebujejo.

Iskali bi lahko tudi po najbolj priljubljenih oz. najbolje ocejenih, po novostih...


Kako bi zbirali, kateri linki na objave s katerih blogov bodo tu objavljene?

Vsak registriran uporabnik bi lahko prijavil povezavo na objavo na kateremkoli blogu ali drugi spletni strani. Ustvarjalni seveda. Posredoval bi link, vpisal ključne besede, izpolnil ali odkljukal še nekaj polj ... vse skupaj ne bi vzelo niti minute časa.

Uporabniki strani pa bi s svojim ocenjevanjem posameznih linkov poskrbeli, da bodo linki, ki so bolj popularni, bolj pri vrhu.


Moja osebna beležka


Vsak registriran uporabnik bi imel svojo stran - osebni profil. Na tej strani:
 • bi se lahko na kratko predstavil, če bi želel, dodal kontakt za e-mail,

 • bi se mu shranjevale tiste povezave na objave, ki bi jih odkljukal kot njemu zanimive in tu bi jih lahko urejal, organiziral po sklopih,

 • bi imel pregled nad povezavami, ki jih je on dodal na to spletno stran.

Zakaj si želim, da bi taka spletna stran obstajala?

 • vse dobre ideje bodo na enem mestu

 • vsak si lahko personalizira svojo stran z njemu najljubšimi objavami (osebna beležka)

 • enostavno iskanje ustvarjalnega navdiha

 • pomembna je le kvaliteta objave, ne kdaj je ta nastala. Če je ideja za novoletnega snežaka fantastična, bo enako dobro izpostavljena danes, jutri ali čez eno leto. Na blogih starejše objave pogosto obležijo, se na njih sčasoma pozabi in to se mi zdi res velika škoda.

Kaj mislite?

Zelo resno vas sprašujem, ali bi bila takšna stran za vas zanimiva, bi jo uporabljale, ali bi vnašale vanjo zanimive ustvarjalne povezave na objave in jih ocenjevale... Moj dragi je rekel, da lahko komot naredi tako stran, ker pa to za seboj potegne stroške in kar nekaj dela, ne bi rada da dela samo zame. Če bi nas bilo več, ki bi vam bila ideja všeč, pa dragi le pojdi hitro tole sprogramirat.

Če se vam ne da veliko pisati, bom vesela tudi, če samo odgovorite na vprašanja na desni. Če najdete čas in mi kaj več napišete, pa bom zelo, zelo vesela.

Tale post je res malce drugač napisan od mojih običajnih ... poklicna deformacija, bi se temu reklo.

Bodite lepo, pa da bi založile čim manj linkov na dobre ustvarjalne ideje ;)

Maja

6 komentarjev:

 1. Ta ideja je super. Tudi sama sem med tistimi, ki se pritožujejo, da so izgubile izvor neke ideje. Pa z nobenim iskanjem je ne najdem. Vsaj večinoma ne. In nisem ponosna sama nase. Problem je še delo na več različnih računalnikih. In priljubljeni nekje ostanejo. Prav gotovo jih iščem povsod drugje, razen tam kjer je nekaj shranjeno ne. Zadnje čase se sicer trudim zanimive stvari spravljat med osnutke na gmailu ali pa na ključek. Kar pa vedno ni mogoče.
  Pa sem se razpisala. :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja meni bi tole bilo super. Sicer sedaj vso zadevo resujem z bookmarki, ampak tudi tega se je že precej nabralo in preglednost je vse slabša nad celotno zadevo. Tako pa bi na enem mestu bilo vse in vsaka bi nekaj pridonesla k celotni zadevi. Velikokrat je tako, da potrebujem kakšen nasvet ali idejo, pa bi taka stran po moje bila prava indija koromandija v trenutkih ko ni idej, ali pa potrebujem samo enostavnejšo rešitev, pa se je ne spomnim. Vsekakor palec gor za idejo in za trud.

  OdgovoriIzbriši
 3. Maja, najprej ti moram povedat, da sem res vesela, da sem te spoznala. Noro dober občutek, da osebi dodaš še obraz. Hvala, hvala, hvala!

  Kar se pa tiče te beležke se mi pa zdi super ideja in jo bom z veseljem uporabljala. Sedaj sem si sicer omislial bležko, kot so mu svetovale punce, ampak se mi zdi taka "elektronska" beležnica bolj priročna. Res super ideja.

  OdgovoriIzbriši
 4. izvor idej je popolnoma nepomemben. pomembno je samo, kaj z njo narediš.

  ali kot je rekel Paul Arden:
  “It’s not where you take it from, it’s where you take it to.”

  OdgovoriIzbriši
 5. Tudi jaz sem "ZA"! Super ideja in upam, da bo zaživela.

  OdgovoriIzbriši

Hvala, ker si si vzela čas!

Še več idej za ustvarjanje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...